Mensheid is mens

Mensheid is mens

Mensheid is mens’ (2013) is een essay over geschiedenisinterpretatie, die op een nieuwe manier logica aanbrengt in het verloop van ons verleden. Het laat zien dat onze geschiedenis geen opsomming is van willekeurige gebeurtenissen, maar dat er een logisch verband achter schuilgaat.

Gedurende ons leven doorlopen u, ik en ieder mens dezelfde levensfasen. Vanuit de verschillende fases in onze kindertijd groeien we uit tot adolescenten, waarna we volwassenen worden. ‘Mensheid is mens’ deelt de geschiedenis van de mensheid op in perioden en vergelijkt deze met de ontwikkelingspsychologie van een individu. Uit deze vergelijking zal blijken dat mensheid en mens zich op soortgelijke manier ontwikkelen, opgroeien. Dat verklaart de titel: ‘Mensheid is mens’. Bij beiden vermeerdert het vermogen om de waarneming te onderzoeken en te begrijpen. Per periode neemt onze kennis toe. Per periode weten we deze kennis beter toe te passen.

Maar dat is niet alles. Het pad van baby tot bejaarde hebben al miljarden mensen doorlopen. Allemaal begeven wij ons op dit pad. De mensheid doorloopt deze cyclus echter voor de eerste keer. Echter, omdat het opgroeiproces van mensheid en mens overeenkomt, is niet alleen af te leiden in welke levensfase de mensheid zich nu bevindt, maar ook welke levensfase zal volgen. Op deze manier kan ‘Mensheid is mens’ de volgende fase, het volgende tijdperk aankondigen, een gefundeerde toekomstvoorspelling geven. Want, als uit onze geschiedenis blijkt dat zij onderworpen is aan deze nieuwe manier van geschiedenisinterpretatie, waarom zou zij dan ook niet van toepassing zijn op onze toekomst?

Graag nodig ik u uit mee te denken met ‘Mensheid is mens’. Een theorie die idealistisch doch realistisch een volgend tijdperk aankondigt: een tijdperk waarin we onze eeuwenlange vooruitgang écht in ons voordeel zullen gaan gebruiken.

Er wordt momenteel gekeken naar mogelijkheden tot uitgave.

 • Categories: Projecten

 • Schilderijen

  Kunst
 • Opdrachten

  Kunst
 • Quasimodo

  Muziek

  Quasimodo was het allereerste bandje van Manny van Oosten, Remmelt Hemmes, Frans Parent en Jan Boxem. De leden waren ongeveer zestien toen de band rond 1972 werd…

 • This Is Special 3.0

  Ambelt

  This Is Special is een project dat het culturele talent van leerlingen van het speciaal onderwijs stimuleert, tentoonspreidt en daarmee geld inzamelt voor Serious Request….

 • Mozaïek cobra

  Projecten

  De cobra staat in de tuin van huize Boxem. De sculptuur is rond de drie meter hoog. Making of (2014-2015):

All content © 2017 Dennie Boxem | If you have any questions please send me an email