Archief

Masterpieces’ prophecies

Schilderijen

Opdrachten

Quasimodo

Quasimodo was het allereerste bandje van Manny van Oosten, Remmelt Hemmes, Frans Parent en Jan Boxem. De leden waren ongeveer zestien toen de band rond 1972 werd opgericht. Nu zij allen rond de zestig zijn, hebben ze de band herpakt.

Sologitarist Manny van Oosten is helaas overleden aan de gevolgen van ALS. Zijn vervanger is Tonny van Lennup. Dennie Boxem, zoon van drummer Jan Boxem, doet de zang.

De naam Quasimodo is een verwijzing naar de klokkenluider van de Notre Dam. De bandleden rekenden zich destijds tot klokkenluiders van de rock muziek. Voor uw tijdsbeeld; de leden van Metallica zouden elkaar pas 1980 voor het eerst ontmoeten. Quasimodo is de eerste en oudste rockband van Zwolle en omstreken.

This Is Special 3.0

This Is Special is een project dat het culturele talent van leerlingen van het speciaal onderwijs stimuleert, tentoonspreidt en daarmee geld inzamelt voor Serious Request. This Is Special 3.0 bestond uit meerdere acties en exposities door Zwolle.

Het eerste drieluik werd geëxposeerd in de centrale bibliotheek Zwolle. Het Deltion College Zwolle stelde ook een drieluik tentoon en kocht het kunstwerk zelfs aan. De andere werken hingen bij het IJsbeelden Festival Zwolle, waar net als vorig jaar ‘live’ geschilderd werd. Om de kunstwerken daar te krijgen werd er een schilderijloop gehouden. Onder begeleiding van Jamila Op den Kamp en Dennie Boxem wandelden leerlingen en collega’s de werken van De Ambelt naar het IJsbeelden Festival en collecteerden onderweg in Zwolle centrum. De totale opbrengst bedroeg €1.367,46.

De Ambelt is een school voor speciaal onderwijs, gespecialiseerd in het lesgeven aan kinderen met leer-, ontwikkelings- en/of psychiatrische stoornissen. “Deze omschrijving is echter de reden dat de meeste leerlingen vaak niet echt heel trots zijn om op het speciaal onderwijs te zitten. Onterecht”, aldus initiatiefnemer Boxem. Naast geld ophalen voor het goede doel, pakt This Is Special dit probleem aan door de unieke talenten van de leerlingen tentoon te spreiden en hen zo het zelfvertrouwen te geven dat zij verdienen.

Like This Is Special op Facebook.

Mozaïek cobra

De cobra staat in de tuin van huize Boxem. De sculptuur is rond de drie meter hoog.

Making of (2014-2015):

Hardkoor Mannenkoor

Theater The Young Ones startte in 2014 een nog niet eerder uitgevoerd experiment: het oprichten van een Mannenkoor met de titel Hardkoor Mannenkoor! Het project is een initiatief van de gemeente Zwolle om het imago van mannenkoren van hun stoffige karakter te ontdoen. Het koor werd geleid door dirigent en componist Paul Maaswinkel (The Junction) en begeleid door rapper en woordkunstenaar Glenn de Randamie (Typhoon) en zanger Tim van Esch (Handsome Poets). Het Hardkoor Mannenkoor zong op het Nationaal Mannenkoren Concours in De Spiegel, waar het KNZV (Koninklijke Nederlandse Zangers Verbond) haar 160-jarige jubileum vierde en op het Bevrijdingsfestival Zwolle.
Wegens succes volgde er in 2015 Hardkoor Mannenkoor 2.0.

Hardkoor Mannenkoor 1.0

Hardkoor Mannenkoor 2.0

This Is Special 2.0

This Is Special is een project dat het culturele talent van leerlingen van het speciaal onderwijs stimuleert, tentoonspreidt en daarmee geld inzamelt voor het goede doel. In This Is Special 2.0 werd geschilderd om geld op te halen.

Sinds 2011 maken de leerlingen van De Ambelt elk schooljaar een drieluik (zie Ambelt schilderijen), waarvan de kleinste vierenhalf bij twee meter is. Deze werden geëxposeerd bij het IJsbeelden Festival Zwolle. Op locatie werkten leerlingen en docent Dennie Boxem ‘live’ aan twee portretten in de stijl van hyperrealist Chuck Close. Bezoekers mochten mee schilderen voor een donatie. Dit leverde €1.060,- op. Ook doneerde oud-Ambelt directeur Frits Prins €500,- namens het fonds Innovatieve Projecten. Naast een prachtige totaalopbrengst van €1.560,- voor Serious Request 2014, zagen dertigduizend betalende IJsbeeldbezoekers de kunstwerken van de leerlingen van De Ambelt.

De Ambelt is een school voor speciaal onderwijs, gespecialiseerd in het lesgeven aan kinderen met leer-, ontwikkelings- en/of psychiatrische stoornissen. “Deze omschrijving is echter de reden dat de meeste leerlingen vaak niet echt heel trots zijn om op het speciaal onderwijs te zitten. Zonde, want compleet onterecht”, aldus initiatiefnemer Boxem. Naast geld ophalen voor het goede doel, pakt This Is Special dit probleem aan door de unieke talenten van de leerlingen tentoon te spreiden en hen zo het zelfvertrouwen te geven dat zij verdienen.

Like This Is Special op facebook.
Artikel over This Is Special 2.0 op weblog Zwolle.

Mensheid is mens

Mensheid is mens’ (2013) is een essay over geschiedenisinterpretatie, die op een nieuwe manier logica aanbrengt in het verloop van ons verleden. Het laat zien dat onze geschiedenis geen opsomming is van willekeurige gebeurtenissen, maar dat er een logisch verband achter schuilgaat.

Gedurende ons leven doorlopen u, ik en ieder mens dezelfde levensfasen. Vanuit de verschillende fases in onze kindertijd groeien we uit tot adolescenten, waarna we volwassenen worden. ‘Mensheid is mens’ deelt de geschiedenis van de mensheid op in perioden en vergelijkt deze met de ontwikkelingspsychologie van een individu. Uit deze vergelijking zal blijken dat mensheid en mens zich op soortgelijke manier ontwikkelen, opgroeien. Dat verklaart de titel: ‘Mensheid is mens’. Bij beiden vermeerdert het vermogen om de waarneming te onderzoeken en te begrijpen. Per periode neemt onze kennis toe. Per periode weten we deze kennis beter toe te passen.

Maar dat is niet alles. Het pad van baby tot bejaarde hebben al miljarden mensen doorlopen. Allemaal begeven wij ons op dit pad. De mensheid doorloopt deze cyclus echter voor de eerste keer. Echter, omdat het opgroeiproces van mensheid en mens overeenkomt, is niet alleen af te leiden in welke levensfase de mensheid zich nu bevindt, maar ook welke levensfase zal volgen. Op deze manier kan ‘Mensheid is mens’ de volgende fase, het volgende tijdperk aankondigen, een gefundeerde toekomstvoorspelling geven. Want, als uit onze geschiedenis blijkt dat zij onderworpen is aan deze nieuwe manier van geschiedenisinterpretatie, waarom zou zij dan ook niet van toepassing zijn op onze toekomst?

Graag nodig ik u uit mee te denken met ‘Mensheid is mens’. Een theorie die idealistisch doch realistisch een volgend tijdperk aankondigt: een tijdperk waarin we onze eeuwenlange vooruitgang écht in ons voordeel zullen gaan gebruiken.

Er wordt momenteel gekeken naar mogelijkheden tot uitgave.

Not much at Risk

Goden van verschillende religies spelen het bordspel Risk.

Hallucinogenic devil face

Hallucinogenic devil face I, II & III tonen de drie grootste wereldrampen door mensenhanden veroorzaakt: de tweede wereldoorlog, Hiroshima en 9-11. In de rampbeelden is een duivelsgezicht waarneembaar. Het schilderij belicht een contrast; ‘Duivelse’ oorlogvoering ‘in de naam van God’, daar het mensenhanden zijn die dit kwaad aanrichtten.

De leegte in het centrum van ons systeem

Serie: Naakten

This Is Special

This Is Special is een project dat het culturele talent van leerlingen van het speciaal onderwijs stimuleert en tentoonspreidt en daarmee tegelijkertijd geld inzamelt voor Serious Request. In 2013 werd een muziekalbum opgenomen, waarop twintig leerlingen zijn te beluisteren.

This Is Special werd een groot succes. De Havo afdeling van de Ambelt verkocht meer dan 1700 cd’s en haalde €10.040,- op. “Menig muzikant in Nederland is jaloers op zo’n omzet tegenwoordig hoor!” reageerde Paul Rabbering DJ in het Glazen Huis, toen hij de cheque kreeg aangeboden. Leerling Wytse Visser werd zelfs Demo van de Dag en zijn liedje landelijk gedraaid.
Alle muziek werd kosteloos opgenomen in de studios van het Deltion College Zwolle door Henk Mekkring en zijn student Steven Kroon. Rapper Rico (Fakkebrigade, OpgeZwolle) en Rob Peters (Seven League Beats) droegen een steentje bij aan een special rapnummer. De fotografie, artwork en design werden gedaan door Jamila Op de Kamp, Jeroen Keep, Riens Vellinga, Cristel Bredius en ‘The Artist’ Jerry van der Bol. Allen droegen kosteloos bij.

Initiatiefnemer is Dennie Boxem, docent aan De Ambelt. De Ambelt is een school voor speciaal onderwijs, gespecialiseerd in het lesgeven aan kinderen met leer-, ontwikkelings- en/of psychiatrische stoornissen. “Deze omschrijving is echter de reden dat leerlingen niet vaak heel erg trots zijn om op het speciaal onderwijs te zitten. Zonde, want compleet onterecht”, aldus Boxem. Naast geld ophalen voor het goede doel, pakt This Is Special tevens dit probleem aan door de unieke talenten van deze leerlingen tentoon te spreiden en hen zo het zelfvertrouwen te geven dat zij verdienen.

Like This Is Special op facebook.

Links

Foto’s

Opnamedagen in de studio’s van Deltion College Zwolle, alle opnames door Henk Mekkring en Steven Kroon:

Fotoshoot dagen, ‘chef-cd-boek’: Jamila Op den Kamp, fotografie door Jeroen Keep: CD presentatie bij Theater The Young Ones Zwolle. Fotografie door Tim Zuidberg: €10.040,- bij het Glazen Huis Serious Request Leeuwarden: In de krant: Andere foto’s:

This Is Special tracklist:
1. Dance to the stories of our life
Lied, zang & gitaar door Wytse Visser.
2. Paparazzi – Lady Gaga cover
Carlyn Westerink, Dennie Boxem & Mathijs Slagter zang, Vincent van Zwieten gitaar, Esther van der Kamp toetsen, Melvin Hersevoort basgitaar, Niels Beens drums.
3. Bring me to life – Evanescence cover
Carlyn Westerink & Dennie Boxem zang, Olivier Eijpe toetsen, Melvin Hersevoort basgitaar, Dominic Pongers drums.
4. Let me entertain you – Robbie Williams cover
Thomas Meijboom zang & gitaar, Timon Oldegberts woodblock, Koen Rouwenhorst solo gitaar.
5. House of the rising sun – Animals cover
Danielle Wories zang, Judith Steenbergen viool, Esther van der Kamp toetsen, Marc Jan Mijnheer gitaar, Jens van Baaren solo gitaar.
6. Als ik val
Pieter Wattel, Harm van der Vegt, Danny Snoek & Rico rap, Wytse Visser zang, Jelmer Nieuwendijk & Rob Peters beats.
7. Who cares – Anouk cover
Carlyn Westerink zang, Olivier Eijpe & Vincent van Zwieten gitaar, Melvin Hersevoort basgitaar, Dominic Pongers drums.
8. Don’t you forget about me
Lied, zang & gitaar door Wytse Visser
9. Halleluja – Leonard Cohen cover
Zang & gitaar door Wytse Visser
10. Watch what you’re doing
Lied, zang & gitaar door Wytse Visser

Male white world leaders

Begin 2008 begonnen Martijn van het Goor en Dennie Boxem samen aan dit schilderij. Dit vanuit de wens om tenminste eenmaal in hun leven een grote Renaissance meester te imiteren. Ze gebruikten hiervoor de compositie van Rafaels School van Athene (1509-10). Boxem maakte het werk alleen af in 2013.
Male white world leaders gaat over de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008; de eerste verkiezing die kon resulteren in een zwarte of vrouwelijke president. Daarvoor waren alle westerse wereldleiders blanke mannen. Kandidaten waren Hillary Clinton en Barack O’bama, gezamenlijk arm in arm in het midden afgebeeld. Voor hen voormalig president George Bush en medekandidaat John McCain. In de vormen om hen heen de gezichten van bekende wereldleiders van vroeger en nu. Met 365 tegen 173 kiesmannen won O’bama de verkiezing van McCain, waarmee hij Amerika’s 44e en 1e zwarte president werd.

Deena & Dennie

 
Making of 2012, 2013 & 2014:

Serie: Girl on girl friction

Wat plezante actie in “Girl on girl friction”; the fight for fame is on.
In het eerste schilderij van de serie zien we de voetbalvrouwen Sylviee Meis (ex-vrouw van Rafael van der Vaart) en Yolanthe Cabau van Kasbergen (vrouw van Wesley Sneijder) elkaar aardig vinden. In het tweede schilderij Miley Cyrus and Nicki Minaj.

Huize Boxem

Making of mozaïek Cobra, 170x300cm, 2014 tot…:

Making of muurschildering, 300x200cm, zomer van 2012:

Ambelt schilderijen

In 2011 organiseerden Dennie Boxem en Jamila Op den Kamp, CKV-docenten aan De Ambelt, een ontwerpwedstrijd voor leerlingen. De leukste ontwerpen werden gebruikt in een drieluik van vierenhalf bij twee meter om de lerarenkamer op te fleuren. De hele havo-afdeling schilderde mee. Sindsdien maken de leerlingen elk schooljaar een kunstwerk.
De Ambelt is een school voor speciaal onderwijs, gespecialiseerd in het lesgeven aan kinderen met leer-, ontwikkelings- en/of psychiatrische stoornissen.

Foto’s

Schilderijen:

Making of schilderijen 2014-2015 (400x220cm):

Making of drieluik schooljaar 2013-2014 (790x220cm):

Making of drieluik schooljaar 2012-2013 (450x200cm):

Making of drieluik schooljaar 2011-2012 (450x200cm):

Serie: Cleopatra

Serie: Golden girls & flowers

Serie: Behind bars

Serie: Things that can kill you dressed as a clown

The Mother L*vers

“…The Mother Lovers brachten op Moederdag 2010 hun debuutalbum ‘From The Thumb’ uit. Het album bevat een mix van reggae, rock, funk, pop en power ballads. … The Mother Lovers zijn bijzonder trots op het feit dat viermalig (inmiddels vijfmalig) K-1 World Grand Prix kampioen Semmy Schilt een hoofdrol speelt in hun debuutvideo ‘Sweet Madness’. Goed gedaan, want zodoende kregen de video en band behoorlijk wat internationale media-aandacht!”
(Bron: festival.eurosonic-noorderslag.nl)

“In de video steelt de band de kampioensgordel. Na een ‘David vs. Goliath’-achtig gevecht eist Schilt zijn eigendom terug (Voor de scene, klik hier!). Om de video te promoten, werd via de pr-man van de topsporter bekendgemaakt dat de kampioensgordel was gestolen. Een actie met succes! … The Mother Lovers werden samen met Semmy Schilt uitgenodigd bij Giel Beelen in de studio. “Een fantastische actie”, aldus Giel.” (Bron: www.drentsepopprijs.net) Semmy Schilt: “Toen ik wereldkampioen werd kreeg ik niet zo veel media-aandacht als nu.”

Wat hoogtepunten.
In 2010 wonnen The Mother Lovers De Drentse Popprijs. Ze brachten hun album uit op Moederdag en openden voor Di-rect, Waylon en Rigby gedurende hun album release tour.
In 2011 speelden ze in De Melkweg Amsterdam op de SENA POPnl awards en het Eurosonic Noorderslag Festival te Groningen.
The Mother Lovers zijn: Dennie Boxem (zang), Olaf de Groote (gitaar), Marcel Hoving (bas), Maikel Tanger (drums).

Music Video’s:

Pics:

Serie: Goden & grollen

Serie: Hart, brein & ruggegraad

Serie: Hanging people

Serie: Wasco koppen

Stain studies (2007, 2010, 2011)

Studies 2007 (March):

Studies 2007 (August):

Studies 2010:

Studies 2011:

Serie: Smokers & chokers

Serie: Sex in something

Infernorama

Na Schooldays (1989) en Out Of Control (1992) is Infernorama ‘A symphony for the heartless’ (2005) de derde rockopera van Manny van Oosten. Daarvoor was hij gitarist en componist van bands als Black Out (Evil Game, 1984) en To Elysium (Dearest Ville, 2002 en Nightmare’s Nest, 2004). In 2010 werd bij Manny de progressieve spierziekte ALS geconstateerd. Hij overleed op 25 februari 2011, drie weken voor de première van Infernorama die op 19 maart 2011 als theaterproductie in Odeon Zwolle zou worden gepresenteerd. Manny van Oosten is 55 jaar oud geworden.

Line-up Infernorama:
Manny van Oosten – gitaar
Eline Ottens – toetsen
Ivo Hilgenkamp, The Monolith-deathcult – sologitaar
Sjoerd Visch, The Monolith-deathcult – drums
Gert-Jan Kok – basgitaar

Vocalisten:
Charlotte Wessels, Delain
Mark Jansen, Epica
Marco van der Velde, The Wounded
Edwin Kelder
Dennie Boxem
Margerita Holguin
Rein Doze
Robert Busscher
Marleen Santen

Gast optredens:
Martijn Westerholt, Delain – toetsen
Eduard Dresscher – piano
Robert Schotman – ritmegitaar

Zwolle skyline toilet